AUTO'S
VOOR EN NA
POLIJSTEN
INTERIEUR VAN
JE AUTO WEER
ALS NIEUW
Met gewone middelen het interieur van je auto schoonmaken? Top-3 onderhoudsmiddelen brengen het interieur van je auto terug in nieuwstaat. Drie stappenplan voor autobekleding en autovloerbedekking, zo krijg je het echt schoon. Kunststof interieurdelen weer in showroomstaat met een zijdematte glans door Supreme Shine Protectant. Lees hier hoe je het aanpakt.
Ruiten polijsten met een polish.
Structuur
houdt
vuil vast.
Begin met de ruiten aan de binnenkant
Ruiten aan de binnenkant van je auto worden vet van de aanslag van kachel, van een vervuild interieurfilter en kinderhandjes. Ook weekmakers uit het kunststof zorgen voor vieze ruiten. Wrijf je bij beslagen ramen met een doek, dan verspreid je het vuil. En reinigingsmiddelen blijven ook op je ruit achter. Wat dan?
- Polijst de autoruiten aan binnen- en buitenkant
- Gebruik Car Glass Polish van Autoglym
- Of gebruik een stoomreiniger
1. Drie stappenplan voor snel resultaat
1. Wrijf de ruiten aan de binnenkant in met
Car Glass Polish van Autoglym
2. Laat het vervolgens 5 minuten drogen
3. Wrijf dan uit met een schone glasdoek, er komt een wit poeder af die al het vuil van je ruiten meeneemt. Je
autoruiten zijn nu echt glashelder want al het vuil is verdwenen door het polijsten van het glas.
Daarna met een kleine handstoomreiniger (kost 35 euro) eens in de maand je ruiten reinigen en ze blijven zo schoon! Of om de zes weken de ruiten aan de binnen-en buitenkant insmeren met Glass Polish, laten drogen, uitpoetsen met een glasdoek en weg is het vuil!
​
1.1. Vlekken op autobekleding verdwijnen
Na de schone ruiten ga je verder met het grondig stofzuigen van de binnenkant, haal de matten eruit zodat je overal goed bij kunt. Heb je vlekken op je bekleding?
- Spray dan de bekleding en de matten in met een
interieurshampoo van Autoglym of gebruik de sterke
Poorboys APC Bio Degraser.
- Met een schone, droge, witte handdoek veeg je rustig
over de bekleding
- Je neemt met de witte handdoek het vuil op en zo kun
je oppervlakkig vuil doeltreffend verwijderen
- Steeds met een schone kant van de handdoek wrijven
en blijven sprayen, dan verdwijnen de meeste vlekken
- Wrijf niet te hard want je wilt de bekleding niet laten
pluizen of beschadigen!
- Nadeel van deze methode is dat je diepe vlekken niet
voldoende kunt verwijderen
- Soms krijg je de plek wel schoon maar heb je een
nieuwe vlek eromheen
- De rest van de bekleding is dan ook vies geworden en je
kunt daarom beter het hele vlak reinigen
​
1.2. Te hardnekkige vlekken
Nog steeds vlekken die niet willen verdwijnen? Laat een autopoetsbedrijf dan het interieur behandelen met een extractor, die verwijdert ook diepere vlekken.
Nadeel van een extractor (waterstofzuiger), je auto blijft erg lang nat na de behandeling en hij beslaat binnenin.
Beter is een behandeling met de Tornador Black, die verpulvert een deel van het vuil al direct en je interieur is veel sneller droog omdat er bijna geen water of All Purpose Cleaner gebruikt wordt. Ook ideaal voor het reinigen van de autohemel. Bij teveel vocht kan de autohemel gaan 'hangen'. De lijmlaag kan door het vocht aangetast worden of het dunne schuimlaagje tussen de hemel en de stof wordt te nat en laat los.
- Als je een grote compressor hebt kun je zelf ook een Tornador kopen.
1.3. Tornador blaast het vuil uit de porieën
Met 8 bar druk uit de compressor blaast het Tornador reinigingspistool vlekken en vuil uit de vloerbedekking en bekleding. Het vuil wordt deels al direct verpulverd en daarom is er maar weinig reinigingsvloeistof nodig. De bekleding wordt deels ook met een superfijne nevel van de All Purpose Cleaner gereinigd. Door zijn hoge druk met de tot 10.000 toeren ronddraaiende rotatieset heeft de Tornador een enorme reinigingskracht. Groot voordeel is dat het niet echt hele hoge druk is (niet zoals bij een hogedrukreiniger) dus je maakt niets stuk. Door de fijne nevel en het al direct verpulverde vuil dat snel losgeslagen wordt, worden bekleding en vloerbedekking bijna niet nat. Met grote kracht blaas je het vuil eruit of los van het oppervlak. Met een schone microverzeldoek of witte handdoek neem je het losgeblazen vuil dan direct op.
​
2. Kunststof reinigen tot in de poriën
Het kunststof van dashboard en interieur reinig je vooraf met All Purpose Cleaner. De structuur die is aangebracht
in kunststof oppervlakken houdt vuil vast en dat veeg je uit de poriën met APC en een microvezeldoek. Daarna behandel je alle harde kunststof delen en rubber randen aan de binnenzijde met Meguiars Supreme Shine Protectant. Na droging licht nawrijven met een schone, droge microvezeldoek voor een halfmatte finish.
Het moderne auto interieur bestaat voor het grootste deel uit kunststof met een ingeperste fijne structuur. Er kruipt vuil in de poriën en bij een oudere auto veeg je het vuil eruit met APC op een microvezeldoek. Een conditioner helpt tegen verkleuren.
Stoffen bekleding blijft mooi door het te beschermen tegen vuil met een fabriek guard. Vuil kan niet meer in de stof trekken en je maakt de bekleding makkelijker schoon als er toch gemorst is.
2.1. UV bescherming en vuilafstotend
Kunststof delen verkleuren niet meer als je deze werkwijze regelmatig herhaald. Alleen maar Supreme Shine Protectant opbrengen is genoeg. Het kunststof ziet er altijd als nieuw uit, is beschermd tegen UV-straling en pakt minder vuil aan.
​
2.2. Verweerd kunststof weer als nieuw
Dof en verweerd kunststof van het auto dashboard, deurbekleding en alles wat je verder aan plastic in het auto interieur tegenkomt wordt weer als nieuw met Meguiars Supreme Shine. Dit is voor harde kunststof delen in het interieur het allerbeste.
- Laat een prachtige halfmatte finish achter
- Haalt de structuur van het kunststof weer naar boven
- Een beetje Supreme Shine op een klein sponsje en
zacht inwrijven
- Het dunne laagje laat een prachtige zijdematte glans
achter op het kunststof
- Je interieur ruikt weer als nieuw en ziet er ook zo uit
- Iedereen vind de geur prettig, een kokoslucht die niet
te sterk is en vervelende luchtjes verdrijft
- Werkt op een licht en op een donker interieur
​
3. Rubbers rondom de deuren soepel
Rubbers drogen uit en de afdichtrubbers rond deuren, motorkap en achterklep drogen zover uit dat droogtescheurtjes lekkages kunnen veroorzaken.
- Smeer alle rubbers rondom de deuropeningen
regelmatig in met een restorer
- De rubbers worden weer zacht, soepel en zwart
- Rubbers drogen niet meer uit
- Bij vorst in de winter vriezen rubbers niet meer vast
- Het versterkt het gevoel van een nieuw interieur bij het
instappen
​
4. Leren bekleding voeden
Niet iedereen heeft leer in de auto. Maar heb je het wel?? Leer droogt uit door de zon. Met een leather protection creme en conditioner verzorg en voedt je het leer van stoelen en deuren. Het biedt bescherming tegen vlekken en houdt leer waterdicht, zacht en soepel. Voor oud en uitgedroogd leer is er een leather softening crème die in het leer doordringt, zodat het weer zacht en soepel wordt.
Het resultaat is echt verbluffend! Dat was het, drie onderhoudsmiddelen geven een vermoeid autointerieur een ware metamorfose.
Leren bekleding in je auto behandel je regelmatig met een conditioner tegen uitdrogen. Steeds vaker wordt kunstleer gebruikt voor de bekleding van deuren en stoelen. Maar wat voor leer je auto ook heeft, het moet gevoed worden.
Broedplaats voor ongedierte.
Het kan
nog viezer.
9x keer meer bacteriën dan op een WC bril!
Een auto-interieur bevat vaak 700 schadelijke bacteriën!
Een wc-bril 'slechts' 80 bacteriën. Je leest het goed!
Een auto-interieur bevat gemiddeld 700 schadelijke bacteriën op iedere 2,5 centimeter! Bij een WC-bril zijn er 'slechts' 80 bacteriën op iedere 2,5 centimeter. Onderzoekers van de Queen Mary Universiteit in Londen, onder leiding van hoogleraar Ron Cutler, hebben onderzoek gedaan in opdracht van Jet, een keten van Britse benzinestations.
- Ze constateerden na onderzoek van monsters uit 250
auto's, dat er 9x zoveel bacteriën op een autostuur
zitten dan op een toiletbril.
- Ook het stuur, de versnellingspook en de deurgrepen
zitten boordevol vieze beestjes.
Auto-interieur broedplaats voor ongedierte
- Van de bestuurders eet 42% regelmatig achter het stuur
- Hierdoor lopen ze onbewust heel wat risico's op het
krijgen van gezondheidsproblemen
- Een derde van de bestuurders maakt de binnenkant
van zijn auto één keer per jaar schoon
- 10% van de automobilisten maakt de binnenkant van de
auto nooit schoon.
​
Potentieel gevaarlijk
Professor Ron Cutler: 'Veel bacteriën veroorzaken niet direct gezondheidsproblemen, maar in sommige auto's vonden we toch verschillende potentieel gevaarlijke bacteriesoorten. De bacillus cereus, een bacterie die voedselvergiftiging kan veroorzaken en onder meer in rijst, pasta en aardappelen zit, kwam het vaakst voor. De meeste mensen verwaarlozen hun auto. Automobilisten laten wikkels van voedsel en ander afval maandenlang in de auto slingeren, en nemen niet de moeite de auto af en toe schoon te maken. Sommige automobilisten lijken wel in een vuilnisbak rond te rijden.
​
Kofferbak is nog viezer
Volgens de wetenschappers is de kofferbak het vuilste onderdeel van de auto, er krioelen op elke vierkante centimeter ongeveer 1000 bacteriën.
Maak je auto van binnen regelmatig schoon, dat is beter voor je gezondheid!
De remedie is eenvoudig: vaak de auto wassen, en dan ook regelmatig van binnen schoonmaken.
Bron: http://www.autoevolution.com/news/steering-wheels-are-dirtier-than-toilets-34749.html
Laat je auto niet zo vies worden als deze VW Golf. Het is ongezond om je auto te delen met zoveel bacteriën. Bij het achterlicht ontstaat al bijna een nieuwe levensvorm.