top of page

AUTO'S

VOOR EN NA

POLIJSTEN

Porsche 911 nieuw en oud naast elkaar op

AUTOKRASSEN,  HOLOGRAMMEN
EN SWIRLS. ZO ONTSTAAN ZE

EN ZO POLIJST JE
ZE WEER WEG

Zelf je auto polijsten

Wat zijn autokrassen? Je ziet een ruw oppervlak met poriën en krasjes als je autolak door een microscoop bekijkt . Ontstaan door gebruik van je auto, verkeerd wassen, slijtage en ouderdom. Veel kun je zelf weg polijsten. Een uitleg over glans, lakdikte++

ORANGEPEEL PIGTAIL

HOLOGRAM PPF  SWIRLS  KLEURLAAG

 AUTO WASKRASSEN

Delen op social media

  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
  • TikTok

Gratis download Swirls en autokrassen, zo ontstaan ze

Autokrassen in de lak, hoe

komt dat. 

Orangepeel of sinaasappelhuidhoe komt dat. 

Orangepeel verwijderen, hoe doe ik dat. 

Ik zie autokrassen in de lak. Hoe komt dat?

Krassen en krasjes in de lak ontstaan door het gebruik. Je rijdt met je auto, hij staat buiten bij wind en regen. Je rijdt achter andere auto’s. Dat veroorzaakt krasjes. Vuil op de lak wordt bij het wassen licht heen en weer getrokken voordat het loskomt. Dat geeft een licht schurend effect en zorgt voor (was)krassen. Grote borstels in de wasstraat schuren harder en maken diepere krassen in de lak.

​

 

Ik zie bobbeltjes in de autolak. Hoe komt dat?

Autolak heeft een licht bobbelig oppervlak, de orangepeel of sinaasappelhuid. De auto wordt in de fabriek gedompeld om bescherm- en hechtlaag op de kale carrosserie te krijgen. Die wordt na ieder dompelbad door een droogtunnel getrokken. Iedere laag wordt snel (geforceerd) gedroogd. Daarbij ontstaat rek en krimp, bobbeltjes in de lak op microscopisch niveau. Met het blote oog niet te zien maar de onderlaag (primer) is niet honderd procent strak.

Door het snelle droogproces zijn vorige lagen vaak ook onvoldoende droog. Orangepeel ontstaat ook door te stroperige lak, te lage luchtdruk bij het spuiten, onjuiste temperatuur, onjuist waaierpatroon, een gebrekkige verstuiving doordat meerdere spuitrobots de lak sprayen enz. Het oppervlak vervormt en de uiteindelijke laag wordt dikker. De lak golft een beetje en het licht wordt in verschillende hoeken rond de imperfectie(s) weerkaatst. Het oppervlak ziet er hobbelig uit en reflecteert niet perfect. 

​

 

Orangepeel verwijderen. Hoe doe ik dat?

Bobbeltjes in de primer en de lak kun je aftoppen door schuren. Dat kan door nat schuren (wetsanden). Met superfijn nat schuurpapier (korrel 1500-3000) schuur je in etappes een laagje van 7 tot 8 micron van de lak. Of je gebruikt denim polijstpads. Je kunt ook de lak matteren met Schol Concepts S0. De 'heuveltjes' op de blanke lak worden afgetopt. De lak wordt daardoor dof, strakker en mat. Vervolgens polijst je in drie of vier stappen de lak terug naar superglans. Niets glanst zo hard als een glad oppervlak. Minder bobbeltjes is meer glans.

Waarom een zwarte auto glanst én reflecteert.

Renault-Twingo-motorkap-reflecties-lucht

Witte auto is

diffuus licht.

Autokrassen

hoe krijg ik ze

weer weg.

veel krassen op kofferdeksel van de volv

Een zwarte auto glanst enorm diep en de lak kan beelden reflecteren alsof het een spiegel is.

Hoe komt dat?

Zwarte autolak absorbeert bijna al het licht. Tegelijkertijd werkt het oppervlak ook als een spiegel. Dat komt doordat een zwarte auto niet al het licht absorbeert en niet al het licht reflecteert. Daardoor zien we de auto tegelijk als zwart (80% van het licht wordt geabsorbeerd) en als spiegelend (20% kaatst terug zoals in een spiegel).

 

Blanke toplaag zorgt voor de glans

Heb je zwarte lak? Het licht komt niet allemaal bij het zwart, het wordt deels door de blanke toplaag (clearcoat) direct gereflecteerd. Zoals bij een emmer met vies water. Het licht dat het water in gaat komt (bij donker vies water) niet terug, maar het oppervlak spiegelt wel. Een spiegel reflecteert het licht direct, de hoek van inval is de hoek van terugkaatsing.

Een witte auto glanst bijna niet. Hoe komt dat?

Een witte auto reflecteert het licht, hij glimt nooit zoals een zwarte autolak die het licht grotendeels absorbeert. Een witte auto reflecteert het licht bovendien in willekeurige richtingen. Daardoor kan er geen beeld ontstaan en daarom spiegelt het nauwelijks. Witte lakken (en andere lichte kleuren zoals zilvergrijs of beige) reflecteren invallende lichtstralen in alle richtingen; diffuse reflectie.

 

​

Krassen in de lak. Hoe krijg ik ze weg?

Door de lak te polijsten. Polijsten is herhaaldelijk slijpen met een polijstmachine en polijstpads. Door een grove en fijnere slijpkorrel te gebruiken wordt van de ruwe lak vol krassen een dun laagje van 2 -3 micron weg geslepen. Krassen en lakdefecten zoals hars en ingebrande vogelpoep verdwijnen daardoor grotendeels. De oude laklaag vol krassen verdwijnt en de nieuwe lak eronder komt glanzend tevoorschijn. 

​

​

Lak glanst niet meer en wordt dof. Hoe komt dat?

Lak wordt dof door krasjes, vervuiling en uitdroging. Krasjes in de clearcoat nemen glans weg en maken lak ruw. Die vervuilt daardoor sneller en houdt vuil vast. Door gebrek aan onderhoud (in de wax zetten) ontstaat een steeds hardere laag vuil die de glans verder wegneemt, want wassen is alleen oppervlakkig schoonmaken. Lak zonder waxlaag is onbeschermd. Zon en het reinigingsmiddel van de wasstraat drogen de lak dan volledig uit.

1677423_orig.jpg
Na jarenlang gebruik ontstaan steds meer krassen in de lak. Door gebrek aan onderhoud (geen beschermende waxlaag) en als gevolg van het door de wastraat rijden, ontstaat een deken van krassen in de lak. Links zijn de krassen al voor een flink deel weggepolijst.
2109005_orig.jpg

Eén flacon polijstpasta 

​

Nog beschikbaar

Wil je met een vriendin, je zus, partner of collega komen die ook wil leren polijsten? Dan kan de workshop voor vrouwen voor 25 euro met een uur verlengd worden. Je leert dan allebei volledig polijsten

Ook bij deze VW Golf zijn de krassen door ouderdom, wasstraat en ontbrekende waxlaag extreem diep. Rechts zijn de meeste krassen al weg gepolijst met een Dual Action polisher, een compound en foam polijstpads. Bij deze zwarte unilak gaat dat heel snel.

Autokrassen wegpolijsten

hoe doe ik dat.

lange kras met deukje in het spatbord vo

Hoe dik is

autolak, kan ik dat meten.

Autolak polijsten

hoe vaak.

Krassen  weg polijsten

hoe vaak.

Autokrassen weg polijsten. Hoe doe ik dat?

Door herhaaldelijk lange, rechte en overlappende banen te beschrijven over de lak. Je deelt je auto op in beheersbare stukken van 50x 50 cm. Door meerdere keren in overlappende banen te polijsten met een compound en later met steeds fijnere polijstpasta over hetzelfde oppervlak, verwijder je voortdurend zwaardere en later lichtere krassen. Je wisselt regelmatig de polijstpads en creëert zo nieuwe lak.

​

​

Diepe autokrassen verwijderen. Kan dat?

Diepe autokrassen kun je niet verwijderen door polijsten. Diepe witte krassen waar je met je nagel in blijft hangen, zijn door de kleurlaag heen. Waar geen lak meer zit kan de polijstmachine niets meer uitrichten. Je moet de kras opvullen met lak of door spotrepair nagenoeg onzichtbaar laten invullen met lak. Opvullen met een lakstift geeft bobbeltjes die op de lak liggen. Beter kun je opvullen met Chipex DIY.

​

 

Hoe dik is autolak? Kan ik dat meten?
Af fabriek is autolak tussen de 90 en 150 micron dik. Met de hand overgespoten lak is meestal 200 micron of meer. Je kunt lakdikte meten met een lakdiktemeter. Dure lakdiktemeters meten in lagen en op kunststof. De meeste meten echter de afstand tot het metaal of aluminium. Autolak bestaat uit een grondlaag (primer), kleurlaag met eventueel metallic deeltjes en de toplaag blanke lak (clearcoat).

​

​

Mijn auto polijsten. Hoe vaak kan ik dat doen?
Met een Dual Action polijstmachine verwijder je twee tot drie micron van de lak. In die bovenste microns zitten de meeste krassen en verontreiniging. De eerste polijstbeurt is het stevig polijsten om de lak weer strak te krijgen. Bij de volgende polijstbeurt hoef je niet meer stevig te polijsten. Je kunt dus heel vaak polijsten en de lak die je verwijdert is minimaal.

​

 

Krassen weg polijsten. Hoe vaak moet ik dat doen?
Bij de eerste grote polijstbeurt verwijder je zoveel mogelijk krassen. Daarna was je de auto altijd met de hand en je zet hem regelmatig in de wax. De waskrasjes die erbij komen zijn daardoor licht en minimaal. Dan is één keer per jaar of om de twee jaar voldoende. Afhankelijk van het gebruik en de omstandigheden.

4815070_orig.jpg
Wasborstels van de wasstraat en de borstels in de wasbox verzamelen veel vuil. Daarmee een aantal keren over de autolak gaan en je hebt veel en diepere krassen.
2603846_orig.jpg
Met de zon op je auto of met sterke lamnpen erbij zie je pas echt hoeveel waskrassen er in de lak zitten.

Autolak bestaat uit meerdere

lagen.

waas-van-krassen-op-motorkap-zwarte-ford
Links zitten de krassen nog als een dof waas over de blanke toplaag. Rechts zijn krassen weg gepolijst en glanst de lak weer.

Welke polijstmachine.

Autolak bestaat uit meerdere lagen
1. Een grondlaag primer op het kale metaal of aluminium (body panel) zorgt dat het metaal wordt beschermd en de kleurlak goed kan hechten. Dit kunnen meerdere lagen zijn.

2. De carrosserie komt bij de spuitrobot en die spuit er tussen de 90 en 150 micron lak op, te beginnen met de kleurlaag. De kleurlaag bepaalt de kleur van je auto. Daarin zitten meestal ook metallic flakes.

3. Over de kleurlaag komt een toplaag blanke lak (clearcoat). De clearcoat zorgt voor het spiegelende effect. Als de blanke lak op je auto soms loslaat zie je dat de kleurlaag eronder niet glanst maar enigszins mat is. De kleurlaag hoeft niet te glanzen, hij geeft de auto alleen zijn kleur.
 

​

Lakopbouw

Globaal ziet de lakopbouw er als volgt uit:

3. Clearcoat (blanke lak) 40-60 micron

2. Basecoat (kleurlaag) 15 micron

1. Primer/filler 50 micron

​

 

Verschillende soorten polijstmachines.

Waarop moet ik letten?

Large throw, grote uitslag machines. Willekeurig excentrisch of geforceerd excentrisch. Rotary. Er zijn nogal wat mogelijkheden. Begin je met polijsten koop dan de makkelijkste en veiligste. Dat is een willekeurig excentrische Dual Action polijstmachine met 8 mm excentrische uitslag, ook wel aangeduid als 8 mm Orbit (baan). Polijstmachines met een excentrische uitslag boven de 10 mm worden vaak grote uitslag machines of Large Throw genoemd en vereisen wat meer kennis.

5957277_orig.jpg
Oudere auto's die slecht worden onderhouden verzamelen in hun lange autoleven heel veel krassen. Bij LED TL licht is goed te zien hoe talrijk de krassen op de motorkap van de Mitsubishi zijn. Polijsten van de bovenste laag brengt direct een enorme verbetering.
motorkap-hologrammen-in-gepolijst-met-ro
Polijstbanen of hologrammen, veroorzaakt door te zwaar ingrijpen op de lak. Meestal veroorzaakt door de wollen polijstpad en een Rotary. Ze zijn weer weg te polijsten met een Dual Action polijstmachine, een medium of fine polijstmiddel en een foam pad.

Hologrammen of polijstbanen in autolak.

5311099_orig.jpg
Rond deurkrukken ontstaan door het gebruik van sleutels enorm veel krasjes.
5387593_orig.jpg
Sleutels maken diepe krasjes die je niet allemaal weg krijgt. Met polijsten bereik je wel een enorme verbetering zoals je ziet.

Beschermt een coating tegen autokrassen.

Hologrammen en polijstbanen in de lak.

Wat zijn dat?

Lakbeschadigingen die ontstaan door verkeerd polijsten. Met een Rotary (roterende polijstmachine) wordt te hard op de lak ingegrepen. Een Rotary draait alleen rond en gedraagt zich als een slijptol. Lak wordt erg heet en de wervelingen worden als het ware in de lak gegroefd. Vaak wordt een wollen polijstpad gebruikt, de meest agressieve pad. Die slaat op microniveau stukjes uit de lak. Zonder napolijsten blijven dan hologrammen over.

​

​

Pigtails in de autolak. Hoe herken ik dat?

Kort, meestal halfronde kleine krasjes die ontstaan tijdens het polijsten worden pigtail genoemd. Ze worden veroorzaakt door vuil in de pad of vuil tussen polijstpad en de lak, zoals een zandkorrel of ander hardnekkig vuiltje. Ze hebben vaak een korte, iets ronde vorm omdat de pad het vuiltje ronddraait over en in de lak. Ze komen niet voor als je werkt met schone pads en de lak vooraf goed is gereinigd.

​

 

​

Autolak beschermen tegen krassen en steenslag.

Kan dat?

Ja, met een Paint Protect Folie (PPF). Een zeer flexibele glasheldere polyurethaan folie die als een dunne film op de lak wordt aangebracht. Flinterdunne folie maar dik en zacht genoeg om de harde inslag van een steentje effectief op te vangen. De inslag bereikt de lak niet. Vaak zelfherstellend, in staat om kleine beschadigingen zoals een oppervlakkig krasje in de folie te herstellen. Aanbrengen is specialistenwerk en duur.

​

​

​

Autolak beschermen tegen krassen en steenslag met een coating. Kan dat?

Nee, een SiO2 of SiC coating is wel hard maar niet dik en flexibel genoeg om steenslag te voorkomen. Een coating is enigszins kraswerend maar niet ongevoelig voor krassen. Was je coating met te weinig water en er komen ook krasjes in. Maar niet in de lak, dat is het voordeel. Polijst je coating weg en daaronder zit onbeschadigde lak maar helaas toch ook steenslag.

4863960_orig.jpg
Daglicht vertekend enorm, je ziet niet alle krassen. Onder LED TL balken en LED spots zie je hoeveel krassen er echt in de lak zitten.
4186307_orig.jpg

Honingdauw en roetdauw uit Lindenbomen is berucht. Luizenpoep die diep in de lak doordringt geeft onherstelbare lakschade.

Verschillende soorten

autokrassen.

Drie veel voorkomende soorten autokrassen

​

1. Waskrassen of zogenaamde 'Swirls'

Swirl betekent letterlijk 'werveling'. Je ziet de krasjes als je auto in de zon staat als een soort spinnenwebben over de lak van de auto liggen. Deze krasjes zitten in de bovenste laklaag en zijn niet al te diep. Daardoor zijn ze vrijwel altijd goed weg te polijsten omdat een polijstmachine een paar micron van de lak verwijdert.

 

2. Korte diepere krasjes door zandkorrels of steentjes

Ze liggen als kleine, korte maar ook diepere krasjes verspreid over de auto en ontstaan doordat een zandkorrel of steentje tijdens het wassen op de lak is blijven liggen. Tijdens het wassen kom je met een spons of washandschoen over de zandkorrel en die schuurt dieper in de lak. Ook de borstels van de wasstraat veroorzaken deze korte diepe krasjes als er vervuiling op de auto is blijven zitten of op de borstels. Deze korte krasjes zijn veel moeilijker weg te polijsten omdat ze dieper in de lak zitten. De krasjes kunnen ook veel langer zijn doordat een zandkorrel meegenomen wordt over een grotere afstand. Je ziet dan een langere kras, vaak in de vorm van een halfronde boog.

 

3. Schuurkrasjes door schuursponsjes of tissues

De krasjes van een schuursponsje zitten direct heel diep in de lak. De lak wordt op die plek ook gelijk dof. Schuursponsjes lijken niet zo hard maar ze veroorzaken heel veel krasjes tegelijk. Die krasjes zijn met gewone middelen vrijwel niet meer weg te polijsten. Ze zitten direct al zo diep in de lak dat ze vaak alleen nog met wetsanden weg te krijgen zijn. Dan moet je heel wat microns wegpolijsten. Het bovenste doffe deel van de lak krijg je door polijsten wel weer glanzend, maar de krasjes eronder blijven zichtbaar. Alleen als er heel kort met de schuurspons op de lak is gewerkt zijn ze nog met gewone middelen weg te polijsten.

rechterzijkant-motorkap-alfa-gilullia-vo
Hologrammen of polijstbanen in de lengterichting van de auto. Bij goedkope poetsbeurten komt dit vaak voor. Eigenlijk hebben ze hier een lakdefect veroorzaakt. Door in één of twee stappen na te polijsten raak je de polijstbanen vrijwel altijd weer kwijt.
Krassen-motorkap-Swirls-Ford-Fiesta.jpg

Autokrassen zijn goed waarneembaar met de zon op je auto. Zoals een inspectielamp de krassen zichtbaar maakt op de lak doet fel zonlicht dat ook. Krassen nemen de glans weg van de clearcoat en in de krassen blijft vuil zitten. Weg polijsten is makkelijk.

Kunststof delen worden grijs 
hoe komt dat.

Banden worden roestbruin 
hoe komt dat.

Kunststof delen aan de buitenkant van je auto worden grijs of zelfs wit

Ongelakte delen aan de buitenkant van je auto drogen uit en verkleuren door UV-straling. De zon is je grootste vijand en het agressieve reinigingsmiddel van de wasstraat doet de rest. Kijk je dichtbij dan zie je in de ongelakte plastic delen een lichte structuur zitten. Die dunne ribbeltjes geven het plastic een mooi oppervlak met een zijdematte uitstraling maar er blijft veel vuil in zitten. Geribbeld oppervlak is twee keer het oppervlak en het vuil blijft makkelijk in de structuur zitten waardoor het materiaal nog sneller veroudert. Je lost het op met een wax voor rubber en plastic. Zet je die iedere twee maanden een keer op de ongelakte plastic delen van je auto dan krijgt de zon geen kans om het plastic te laten verkleuren.

​

Banden worden roestbruin en drogen uit

Er wordt in een autoband een mengsel van synthetisch rubber (uit aardolie) en natuurlijk rubber gebruikt. Het natuurrubber is sterker maar gevoelig voor ultraviolette straling.  In het rubber zitten daarom UV beschermende additieven die de levensduur verlengen. De bruine aanslag is vaak afkomstig van de additieven uit de band zelf. In de wangen van een autoband zit ook staaldraad verwerkt voor de sterkte. Hoewel ze gevulkaniseerd zijn in het rubber ontstaan door ouderdom van de band scheurtjes in het rubber en er kan vocht bijkomen. Dan ontstaat er als het ware roest van binnenuit. Je band blijft als nieuw door regelmatig een dressing op de band te zetten. Die trekt in het rubber en voedt de wangen van de band waardoor ze minder snel verouderen. Dat is veel beter dan een banden-gel die erop blijft liggen.

​

Einde pagina: Autokrassen, zo ontstaan ze.

Keer hier terug naar het HOOFDMENU> of door naar de volgende PAGINA>> Bumpers auto verkleurd.

bottom of page