ANATOMIE VAN
JE AUTO
Hoe je auto in elkaar zit, de materialen waaruit je auto is samengesteld. De middelen en manieren om hem mooier te krijgen en te beschermen. Wat essentieel en wat nodig is lees je hier.
Leer je auto
beter kennen.
Uit welke onderdelen bestaat je auto en welk specifiek onderhoud is nodig?
​
Verkleurde of verweerde lak vol krassen springt direct in het oog. Sierlijsten rondom ruiten en langs stootstrips krijgen door gebrek aan onderhoud vlekken en een doffe verwering. Kunststof delen aan de buitenkant verkleuren en worden snel dof. Ruiten worden vies en krijgen een waas aan de binnenkant. Velgen worden zwart van de remstof en wielen krijgen vlekken en roestblaasjes waar de lak loskomt. Koplampen worden grijs, geel en dof tot zelfs APK afkeuring. Net zoals droogtescheurtjes op de banden leiden tot APK afkeuring. Raamrubbers drogen uit. Bekleding krijgt slijtplekken en verkleurt, leren bekleding wordt kaal en krijgt overal droogtescheurtjes.
Help, mijn auto vergaat totaal!
​Krassen definitief wegpolijsten in acht uur door one-step-polijsten is mogelijk. Daarna een Q2 primer als laatste stap en na meerdere keren goed ontvetten kan een waxlaag of een coating perfect aan de strak gepolijste lak hechten.
Houd je auto in topconditie met een paar middelen
Alles wat buiten staat heeft onderhoud nodig. Je auto staat dag en nacht buiten, met de hele dag zon en hitte. Maar ook bij -15 graden, sneeuw, regen en vorst. Dat gaat niet lang goed zonder onderhoud, alles aan je auto verdroogt en verkleurd. De lak regelmatig beschermen met een waxlaag, een SiO2 of SiC glascoating helpt. Een plastic & rubber wax houdt rubbers en ongelakt plastic mooi. Een polymeren coating voor de wielen, protectant en UV-prtector voor het interieur. Vijf auto poetsmiddelen zorgen ervoor dat je auto niet meer veroudert.
1. Lak voeden met een wax of sealant
Lak is geen dood materiaal. Het rekt en krimpt iets bij grote temperatuurverschillen. Zon (UV-straling) droogt onbeschermde lak uit. Zet je auto om de twee maanden in de wax of in een caoting. Een flexibele waxlaag of een sealant voorkomt dat de lak uitdroogt en wordt aangetast.
​
2. Wasstraat is de krasstraat
, was met de hand
Borstels of flappen van de wasstraat slijpen krassen in de lak. Door gebruik, buiten staan en rijden ontstaan ook krasjes. Lak wordt daardoor ruw en houdt vuil vast.
3. Weg met vogelpoep
, voorkom lakschade
Verwijder vogelpoep direct, geen autolak is lang bestand tegen die zure substantie. Een SiO2 glascoating wel.
4. Autolak heeft meerdere lagen, polijsten
Om de beschermlaag goed op de carrosserie te laten hechten wordt de auto wordt in de fabriek gedompeld en geforceerd gedroogd. Zo ontstaat sinaasappelhuid (‘orange peel’). De grondlaag (primer) beschermt het metaal en zorgt dat kleurlak goed kan hechten. De spuitrobot spuit er tussen de 90 en 150 micron lak op. Eerst de kleurlaag en dan de toplaag (clearcoat), vaak met metallic deeltjes. Uit de toplaag kun je zelf waskrasjes en diepere krassen wegpolijsten als je auto ouder wordt.
5. Kunststof beschermen en rubbers voeden
​
Kunststof delen en raamrubbers aan de buitenkant van je auto verouderen door uv straling en door een gebrek aan onderhoud. Raamrubbers, kunststof lijsten en kappen zijn gemaakt van een harde kunststof. De plastic delen aan de buitenkant bescherm je met een Trim Restorer. Die regent er snel weer af en verdwijnt ook weer bij het wassen. Door een Trim restorer na het aanbrengen met een föhn te drogen blijft het langer zitten. Een plastic & rubber wax is duurzamer en makkelijker. Wit uitgeslagen plastic scrub je eerst terug naar de oorspronkelijke kleur.
6. Interieur beschermen tegen verkleuren
​​
Het kunststof van dashboard en interieur verkleurt en droogt uit door uv-straling en de zomerse hitte in je auto. Door het aanbrengen van een protectant voorkom je dat plastic verkleurt en uitdroogt. De fijne structuur in kunststof oppervlakken houdt vuil vast en dat veeg je uit de poriën met APC en een microvezeldoek. Daarna behandel je de kunststof delen en rubber randen aan de binnenzijde met een protectant die plastic uv-bestendig en vuilafstotend maakt. Na droging nawrijven met een microvezeldoek voor een halfmatte finish.
​Deurstijlen met glad plastic kun je krasvrij polijsten en in de wax zetten ter bescherming. Zodra er een structuur in zit gebruik je een plastic & rubber wax voor het onderhoud. Verweerde sierlijsten van gelamineerd plastic kun je ook polijsten.
7. Wielen beschermen en banden voeden
​
Het zichtbare deel van een autoband droogt uit door uv straling. De band krijgt op den duur droogtescheurtjes. Dat kun je voorkomen door regelmatig een voedende banden gel op de bandwang aan te brengen. Remstof tast de binnenste velgrand aan en dat zorgt voor blaasjes en zelfs het opwerken van de blanke lak aan de buitenzijde de velg. Met een velgenborstel en non-ferro voorkom je de ophoping van remstof. Het gelakte deel van de lichtmetalen velg blijft mooi als je er een polymeren of een SiC glascoating op aanbrengt.
8. Binnenslagen schoon en beschermen
​
Een mooi woord voor de randen langs deuren, kofferbak en achterklep. Langs de binnenranden en de scharnieren ontstaat door gebrek aan onderhoud opeenhoping van vuil en ook roest omdat de scharnieren nooit gesmeerd worden. Op de vaak dunne randen langs kofferbak of achterklep blijft vuil staan, afwatering raakt verstopt en functioneert niet meer. Met een kwastje en een oplossing van vloeibaar Dreft afwas of All Purpose Cleaner veeg je de moeilijk bereikbare randen schoon. Watergedragen polymeren erop sprayen, uitpoetsen en top beschermd.
Deel voor deel zelf je auto polijsten, dan blijf je zelf ook heel. Verdeel je auto in beheersbare vlakken en polijst niet langer dan twee uur achtereen. Je kunt de volgende dag veel spierpijn hebben als je uren met een polijstmachine van 2,5 kilo in de weer bent.
9. Leren bekleding moet je voeden
​
Door veroudering en uitdroging wordt leer in je auto stug en hard. Leren bekleding krimpt door hitte. Aangezien het in je auto met gemak 50 graden wordt op een zonnige zomerdag snap je het probleem. Als leer niet regelmatig ingevet wordt en krimpt dan is dat onomkeerbaar. Er zijn middelen om het leer wat soepeler te maken, maar in de originele staat terugbrengen is werk voor specialisten. Nooit zomaar een leerreiniger op oud verdroogd leer gebruiken want het kan daardoor verder beschadigen.
10. Cabrioletdak reinigen en impregneren
​​
Met een stofzuigerborstel verwijder je ingewaaid vuil van de soft top. Haal de soft top van de vergrendeling en was met de hand en (lauw) water. Met een zachte borstel voor cabriodaken maak je dan zachte wasbewegingen in één richting. Trek de kap na het reinigen dicht en vergrendel hem zodat hij strak gespannen opdroogt. De kap nog dichtlaten als hij nat is want de stof kan bij het opdrogen iets krimpen. Is je soft top echt vies dan is er speciale shampoo voor de cabriokap. Dan opnieuw impregneren.
​Krassen definitief weggepolijst in acht uur door one-step-polijsten met een kleurverdiepende wax als laatste stap. Dan zie je diepe reflecties waar eerst heel veel krassen zaten.
11. Chromen lijsten zonder ouderdomsvlekken
​
Grijze verwering en vlekjes in de chromen sierlijsten en dakdragers ontstaan door de zon, het reinigingsmiddel in de wasstraat en een gebrek aan onderhoud. Chroom op moderne auto's is geen metaal maar gelamineerd plastic. Dat is minder sterk dan metaal en je krijgt verwering die zich openbaart als lichte, grijze vlekjes die je op zeker moment met de hand niet meer weg kunt poetsen. Als het plastic glad aanvoelt kun je de vlekjes makkelijk weer wegpolijsten. De lijsten in de wax houden en weg is het.
12. Tweedehands gekocht, de inhaalrace
​
De meeste auto's worden tweedehands gekocht. Dan ben je afhankelijk van hoe de vorige eigenaar de auto heeft onderhouden. Niets is hopeloos. Je gaat zelf de krasjes uit de lak polijsten en de lak is weer als nieuw. Kleine deukjes haalt de restyler eruit voor je. Lakdefecten worden met spotrepair of door de spuiter opgelost. Steenslag werk je bij zonder bobbeltjes met Chipex. En je auto begint bij jou als nieuw aan zijn tweede of derde jeugd.
13. Auto altijd met de hand wassen
​
Je auto gaat langer mee en blijft langer mooi als je hem met de hand wast. Bij het wassen van je auto wordt vuil meestal iets over de lak meegetrokken en heen en weer getrokken voordat het vuil echt loskomt. Soms zet je wat extra druk om hardnekkig vuil te verwijderen. Dat geeft een licht schurend effect en zorgt voor (was)krassen in de lak. De wasstraat doet alles met geweld! Grote borstels of flappen maken diepere krassen. Niet door de krasstraat met je kostbare bezit. Beter voor je auto en beter voor je humeur! Gebruik altijd microvezel doeken, gebruik een microvezel washandschoen en microvezel droogdoeken voor een streeploos resultaat. Waarom dat alleen lukt met microvezel lees je op de pagina 'Je auto beter wassen'.
Je auto heeft geen geheimen meer voor je! Je hebt hem beter leren kennen. Op deze website vind je artikelen over alle onderdelen die aandacht en onderoud nodig hebben. Zodat je auto er altijd als nieuw uit ziet, en er over tien jaar nog als nieuw bij staat. Succes!
Autolak verdroogt en bekrast
Waskrassen en lakdefecten. De lak droogt uit door hitte en ontbreken beschermlaag. Inwerken van vuil en boomsappen, hars, vogelpoep.
Doffe en verweerde koplampen
De beschermende uv-protector verweerd en gaat zelf verkleuren. Steenslag slaat de laag verder stuk en vergaat. Polycarbonaat scheurt dan.
Autobanden drogen uit
Banden drogen uit door direct zonlicht en vervuiling. Er ontstaan droogtescheurtjes. Strooizout tast de rubber band 's winters nog verder aan .
Ontbreken van een waxlaag
Clearcoat wordt dof en is jarenlang onbeschermd. Lak wordt ruw en voelt aan als schuurpapier. Gevoelig voor waskrasjes en vervuiling.
Parafaan verkleurt
Zwart plastic wordt grijs en dof. Slaat op den duur wit uit door zonlicht en vlekken waar regenwater blijft staan en inbrandt door uv licht
Dorpels steenslaggevoelig
Gevoelig voor steenslag, extreme vervuiling en teerspetters. Zachte afdichtrubbers vervuilen sterk mee.
Rubbers aan buitenzijde
Harde afdichtrubbers drogen uit en worden dof door uv straling. Ook agressief reinigingsmiddel uit de wasstraat tast het rubber sterk aan
Extreem bekraste deurlijsten
Zwarte lijsten zijn van plastic. Plastic is zachter dan lak en raakt sneller bekrast. Ook erg gevoelig voor zonnebrandvlekken
Ruiten strepen vieze aanslag
Vette aanslag door weekmakers uit kunststof, voonamelijk thermoplasten, komen geleidelijk vrij. Hardnekkige strepen niet volledig weg te krijgen
Krassen bij deurkruk
Onder de deurkrukken onstaan enorm veel krassen doordat er met de nagels langs wordt gegaan.
Autokrassen
Winkelwagentje langs de auto, lichte parkeerschade, tassen op de autolak, sleutelhangers langs de lak. Het worden op den duur talrijke krassen
Velgen aangetast en binnenranden
Remstof vreet door opeenhoping van laagjes van binnenuit de aluminium velg op. Dringt ook door in blanke clearcoat op aluminium buitenzijde
Autolak polijsten, weg krassen
De lak polijsten met compound, pads en een excentrische polijstmachine. Daarmee verwijder je 2 tot 3 micron aan lak en de meeste krassen.
Altijd goed in de wax
Iedere twee maanden een nieuw dun waxlaagje op de lak. Dan blijft de lak mooi, droogt niet meer uit, glanst en is beschermd tegen vervuiling.
Parafaan verkleurt
Plastic ontvetten en scrubben totdat het vuil uit de poriën verdwijnt. reinigen, ontvetten en Trim Restorer of Plastic & Rubber wax erop.
UV coating koplampen polijsten
Met dezelfde compound, dezelfde pad en de DAP EVO polijst je in slechts vijf minuten de verweerde uv coating eraf. Weer volop licht op de weg.
Steenslag bijwerken
Steenslag werk je bij zonder de lelijke dikke lakbobbeltjes van een lakstift. Met Chipex krijg je een strak geheel doordat de lak volkomen vlak wordt.
Rubbers aan buitenzijde
Harde afdichtrubbers drogen niet meer uit. Zes keer per jaar voeden met een conditioner of Trim Restorer, of Plastic & Rubber wax.
Ruiten streeploos spiegelend
Vette aanslag polijst je van de ruiten aan binnen-en buitenkant. Iedere zes weken herhalen met een Car Glass Polish. De enige die streeploos is.
Hooggglans zwarte deurlijsten
Zwarte sierlijsten van plastic polijst je in vijf minuten naar hoogglans. Op een laag toerental met de DAP EVO. Pianolak zwart zet je direct in de wax.
Krassen bij deurkruk wegpolijsten
Onder de deurkrukken komt geen polijstmachine. Met de hand en een Monello orange light cutting handpad en wat compound polijst je ze weg.
Chromen sierlijsten polijsten
Sierlijsten van chroom, is geen metaal maar gelamineerd plastic. Vlekken en verwering in het kunsstof polijst je weg met op een laag toerental.
Velgen altijd brandschoon
Remstof in de velgrand los je op met Non Ferro en een velgenborstel. De velg was je met autoshampoo en bescherm je met polymeren.
ANATOMIE VAN JE AUTO
LEER JE AUTO BETER KENNEN